De High-Definition Multi-media Interface (HDMI) is een aansluiting voor audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm. HDMI biedt een interface tussen elke compatibele digitale bron van audio/video, zoals een set-top box, DVD-speler, versterker en een compatibel scherm zoals een plasmascherm of een LCD-scherm.

HDMI zal de informatie van de bron digitaal door de kabel verzenden, zodanig dat men het scherpste en mooiste beeld creëert op het scherm. Op die manier elimineert men de analoge omzetting. De vorige video-interfaces vereisten afzonderlijke audiokabels, waardoor bij het gebruik van verschillende randapparatuur een kluwen van kabels ontstond. HDMI, met zijn overvloedige bandbreedte en snelheid, draagt niet alleen video maar ook tot acht digitale audiokanalen voor een uncompromised randgeluid. Het vervangt de kluwen aan draden achter het systeem met één enkele kabel, waardoor het met een Homecinemasysteem veel eenvoudiger is om topkwaliteit te verkrijgen.HDMI is de nieuwste interface voor audiovisueel materiaal zoals High-Definition televisie en Homecinema. Met 19 draden die in één enkele kabel worden verpakt, zoals bij een USB-kabel, kan HDMI een bandbreedte hebben van 5 Gbps (gigabits per seconde). Dit is meer dan tweemaal de bandbreedte nodig om audio en video met meerdere kanalen over te brengen, een toepassing voor de toekomst. Verscheidene factoren maken HDMI veel aangenamer dan zijn voorgangers. HDMI is een niet-gecomprimeerd, digitaal signaal, terwijl de voorgaande signalen analoog waren.

Er bestaan 2 types HDMI kabels. Het type “A” met 19 draden voor thuisgebruik en een type “B” met 29 draden voor filmindustrie en andere professionele toepassingen. In het algemeen, zouden de HDMI-kabels niet langer moeten zijn dan 5 meter, om geen kwaliteitsvermindering te krijgen. Vanaf 2005 werden veel high-end televisietoestellen verkocht met minstens één HDMI interface. Sommige deskundigen adviseren twee HDMI interfaces om zo meer flexibiliteit te verkrijgen. Om een verbinding te maken met een spelconsole raden ze aan om drie HMDI interfaces aan te schaffen. Tegenwoordig zullen meer en meer digitale tv’s standaard uitgerust worden met HDMI interfaces.