Hoe ontstaan tornado's
 
DEZE PAGINA IS EEN 1 OP 1 VERTALING VAN UIT HET ENGELS EN MOET NOG GRAMMATICAAL GECORRIGEERD WORDEN
 
Annual number of thunderstorms the U.S.  
Men schat dat er elke dag wereldwijd wel 40.000 onweersbuien voorkomen. Dit vertaalt zich in een verbazend aantal van 14,6 miljoen keer per jaar dat onweersbuien voorkomen. In de Verenigde Staten komen onweersbuien in grote aantallen voor waaruit tornado's kunnen ontstaan. Hieronder worden alle voorwaarden beschreven die tot een tornado kunnen leiden en de gevolgen.

De cijfers in de kaart (links) geven het gemiddelde aantal onweersbuidagen per jaar aan die in Amerika voor komen. De meeste onweersbuien komen voor in de zuidoostelijke staten. De staat Florida heeft het hoogste aantal (80 tot 100 +) onweersdagen per jaar).

Het is in dit deel van het land dat warme en vochtige lucht van de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan de energie levert voor de ontwikkeling van onweersbuien.
Sources of moisture in the contential U.S.
 
De noodzakelijke ingrediënten voor Onweer
 
Voor vorming van onweersbuien moet er aan drie voorwaarden worden voldaan:

1: vochtige lucht.
2: Instabiliteit.
3: opstijgende lucht.

Bronnen van vocht:

Typische bronnen van vocht zijn grote wateren, zoals de Atlantische en de Stille Oceaan en de Golf van Mexico.

De watertemperatuur speelt een grote rol voor de hoeveelheid vocht in de atmosfeer. Dit gebeurt in het gedeelte van de oceaan waar het warme oceaan water langs de oostkust stroomt
of waar het koude oceaan water langs de westkust stroomt. De verdamping is hoger in de warme oceaan stroming en daarom komt er meer de vocht in de atmosfeer dan bij koude zeestromingen op dezelfde breedtegraad.
 
Instability   Clouds covering mountain peak as air is forced up due to terrain   Omdat er in het zuidoosten van de VS het warme water van de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico samen het koele land op stroomt, dit verklaard waarom er veel meer regen in deze regio valt dan in vergelijkbare gebieden met dezelfde breedtegraad zoals in Zuid-Californië.

Instabiliteit

InstabilityAir wordt beschouwd onstabiel als het blijft stijgen wanneer krijgen een duwtje omhoog ( of blijft zinken als ze een duwtje naar beneden ) . Een onstabiele luchtmassa wordt gekenmerkt door warme vochtige lucht in de buurt van het oppervlak en koude droge lucht omhoog .

In deze situaties , als een zeepbel of pakket van lucht naar boven wordt gedwongen zal blijven stijgen op zijn eigen. Aangezien dit pakket stijgt het afkoelt en een deel van de waterdamp condenseert het vormen van de vertrouwde hoge cumulonimbus wolk die is het onweer .
 
Bronnen van Lift ( naar boven)

Kenmerkend voor onweer te ontwikkelen, moet er een mechanisme dat de opwaartse beweging initieert , iets dat de lucht aanstoot opwaartse geven zijn . Deze opwaartse nudge is een direct gevolg van luchtdichtheid .

Enkele opwarming van het aardoppervlak de zon wordt overgedragen aan de lucht die op zijn beurt leidt tot verschillende dichtheid. De neiging voor lucht toeneemt stijgen bij afnemende dichtheid . Dit verschil in luchtdichtheid is de belangrijkste bron van liften en wordt bereikt door verschillende methoden .

Enkele opwarming van het aardoppervlak de zon wordt overgedragen aan de lucht die op zijn beurt leidt tot verschillende dichtheid. De neiging voor lucht toeneemt stijgen bij afnemende dichtheid . Dit verschil in luchtdichtheid is de belangrijkste bron van liften en wordt bereikt door verschillende methoden .

differentiële Verwarming

Opwarming van het aardoppervlak van de zon is niet uniform . Zo zal een grasveld te verwarmen in een trager tempo dan een geplaveide straat . Een lichaam van het water zal langzamer dan de nabijgelegen landmassa verwarmen.

Dit zal twee aangrenzende gebieden waar de lucht van verschillende dichtheden te creëren . De koelere lucht daalt , trok naar de oppervlakte door de zwaartekracht , waardoor het warmer , minder dichte lucht , het creëren van thermiek .

Fronten, Drylines en Uitstroom Grenzen

Wolken die bergtop als de lucht wordt gedwongen als gevolg van terrainFronts zijn de grens tussen twee luchtmassa's van verschillende temperaturen en dus verschillende lucht dichtheden . Hoe kouder , meer dichte lucht achter het front lift warmer, minder dichte lucht abrupt . Als de lucht vochtig onweersbuien vormen vaak langs het koufront .

Drylines zijn de grens tussen twee luchtmassa's van verschillende vochtgehalte en scheidt warme, vochtige lucht van hete , droge lucht . Vochtige lucht is minder dicht dan droge lucht . Drylines derhalve treden soortgelijke fronten die een grens bestaat tussen de twee luchtmassa's van verschillende dichtheden .

De luchttemperatuur achter Dryline vaak veel hoger door het gebrek aan vocht . Dat alleen al zal de lucht minder dicht te maken, maar de vochtige lucht voorafgaand aan de Dryline heeft een nog lagere dichtheid waardoor het meer drijfvermogen . Het eindresultaat is de lucht getild langs de Dryline vorming van onweersbuien . Dit is gebruikelijk over de vlaktes in het voorjaar en de vroege zomer . Uitstroom grenzen zijn een gevolg van de stormloop van koude lucht als een onweersbui beweegt overhead. De regen afgekoeld, dichter , lucht fungeert als een "mini koufront " , riep een uitstroom grens . Zoals fronten , deze grens tilt warme vochtige lucht en kan leiden tot nieuwe onweersbuien te vormen .

terrein

Als de lucht ontmoet een berg zij wordt gedwongen omdat van het terrein . Upslope onweersbuien komen vaak voor in de Rocky Mountain westen tijdens de zomer .
 
De levenscyclus van een onweersbui 
 
   
 
Het eerste stadium begint een cumulus wolk vertikaal te groeien en kan wel een hoogte bereiken van 6 kilometer. De lucht binnen de wolk wordt overheerst door sterke opwaartse stroom die ook wel updraft wordt genoemd.     Het tweede stadium groeit de wolk.  Het onweer heeft aanzienlijke diepte, vaak bereikt het een hoogte van 12 tot 18 km. Sterke opwaartse- (updrafts) en neergaande luchtstromen (downdrafts) coëxisteren. Dit is het gevaarlijkste stadium wanneer grote hagel stenen, zeer harde windenstoten, en zware regenbuien voorkomen.     Het laatst stadium verdrijvende stadium. Neerwaartse lucht  snijdt opwaartse lucht af. De aanvoer van vochtige lucht wordt hierdoor tegen gehouden en de bui neemt in activiteit af. Lichte regen en de zwakke afvloeiingswinden kunnen voor een tijdje aanhouden, voordat het  aambeeldbovenkant oplost.  
 
   
 
De verschillende typen onweersbuien  
 
Gewone Cell
Zoals de naam al impliceert, is er meestal slechts één cel met dit type onweersbui. Ook wel een "puls" onweersbui, de gewone cel bestaan ​​uit een eenmalige opwaartse luchtstroom en een keer downdraft. In de torenhoge cumulus stadium zullen de stijgende opwaartse luchtstroom groeiende regendruppels tot het punt waar het gewicht van het water groter is dan wat kan worden ondersteund opschorten.
 
Op dat moment begint drag van lucht uit de vallende druppels aan de opwaartse luchtstroom verminderen en op hun beurt, kunnen meer regendruppels vallen. In feite, de vallende regen verandert de opwaartse luchtstroom in een downdraft. Met regen vallen terug in de opwaartse luchtstroom, wordt de toevoer van stijgende vochtige lucht cut-off en de levensduur van de eencellige onweersbui is kort.

Ze zijn van korte duur en terwijl hagel en windstoten kunnen ontwikkelen, deze gebeurtenissen zijn meestal niet ernstig. Indien atmosferische omstandigheden gunstig zijn en de gewone cel sterk genoeg is, is er de mogelijkheid om meer dan één cel te vormen en kan omvatten microburst winden (gewoonlijk minder dan 70 mph) en zwakke tornado.

Multi-cell Cluster

Hoewel er zijn momenten waarop een onweersbui bestaat uit slechts één gewone cel die overgaat door middel van haar levenscyclus en verdwijnt zonder bijkomende nieuwe cel vorming, onweersbuien vormen vaak in clusters met tal van cellen in verschillende stadia van ontwikkeling elkaar toegroeien.

Terwijl elke individuele onweer cel, in een multi-cell cluster, gedraagt ​​als een enkele cel, de heersende atmosferische omstandigheden zodanig dat de eerste cel rijpt, wordt stroomafwaarts van de bovenste verdieping wind en een nieuwe cel vormen bovenwinds van de voorgaande verricht cel om zijn plaats te nemen.

De snelheid waarmee het hele cluster van onweersbuien stroomafwaarts bewegen kan een enorm verschil in de hoeveelheid regen op één plaats ontvangt. Er zijn vele malen waarbij de individuele cel beweegt stroomafwaarts maar bovendien cellen vormen uit de wind van de cluster en beweeg direct boven de baan van de vorige cel. De term voor dit soort patroon wanneer bekeken door de radar is "training echo's".

Multicell thunderstormAlso genaamd "achterhuis" onweersbuien, met zorgvuldige observatie kunt u het aantal individuele onweer cellen te tellen in het cluster dat uw locatie passeren. Kennis te nemen van de richting van waaruit u eerst horen donderen. Volume van de donder zal toenemen naarmate de cel benadert uw locatie. Dan, na de test slaagt en het volume neemt af, je zal meer donder uit de volgende cel te horen, weer toe, afkomstig van dezelfde richting als de vorige cel.

Vaak zijn deze stormen zal verschijnen op de radar stationair te zijn. Indien de nieuwe ontwikkeling krachtig dan verschijnt het onweer cluster wind bewegen.

Trainen onweersbuien produceren enorme regenval over relatief kleine gebieden leidt tot overstromingen knipperen. 

Multi-cellijn (Squall Line)

Squall lijn thunderstormSometimes onweersbuien zullen in een lijn die zijdelings kan verlengen voor honderden mijlen te vormen. Deze "squall lines" kan blijven bestaan ​​voor vele uren en produceren schadelijke wind en hagel.
 
Multicell thunderstorm   Leading edge of a squall line
Squall line thunderstorm
Opwaartse stroming, en dus nieuwe cellen, voortdurend opnieuw vorm op voorrand van het systeem met regen en hagel volgende achter. Individuele onweersbui opwaartse stroming en downdrafts langs de lijn kan heel sterk worden, wat resulteert in afleveringen van grote hagel en sterke uitstroom winden die snel vooruit systeem bewegen.

Terwijl de tornado's af en vormen op de voorrand van de rukwind lijnen ze voornamelijk produceren "lineair" windschade. Dit is schade als gevolg van de dwarskracht van de ontwerp van een onweersbui verspreiden horizontaal als het aardoppervlak bereikt. Voorrand van een rukwind lijn
 
Classic supercell   Lang leven beschoren sterke rukwind lijnen na genaamd "derechos" (Spaans voor 'straight'). Derechos kan vele honderden mijlen reizen en kunnen aanzienlijke wijdverspreide schade door wind en hagel te produceren. Vaak langs de voorste rand van de rukwind lijn is een laaghangende boog van troebelheid genaamd de shelf cloud. 

Deze verschijning is een gevolg van de regen gekoelde lucht uitspreiden van onder de rukwindlijn fungeert als een mini koufront. De koeler dichte lucht dwingt het warmer, minder dichte lucht, omhoog. De snel stijgende lucht afkoelt en condenseert het creëren van de shelf cloud.

Supercel onweersbuien

Classic supercellSupercell onweersbuien zijn een speciaal soort eencellige onweersbui die kan blijven bestaan ​​voor vele uren.Zij zijn verantwoordelijk voor bijna alle belangrijke tornado geproduceerd in de VS en de meeste van de hagelstenen groter dan golfbal grootte. Supercellen zijn ook bekend om extreme wind en plotselinge overstromingen te produceren.

Supercellen zijn sterk georganiseerd stormen gekenmerkt opwaartse stroming die snelheden kunnen bereiken van meer dan 100 mijl per uur, in staat om extreem grote hagel en sterk en / of gewelddadige tornado's produceren, downdrafts dat kan produceren te beschadigen uitstroom winden van meer dan 100 mph - die allemaal vormen een hoog bedreiging voor het leven en eigendom. 
 
De ideale LP supercel  
 
De ideale LP supercel   
 
Wall cloud
 
Geïdealiseerde LP supercel
De meest ideale omstandigheden voor supercellen doet zich voor wanneer de wind worden ruimend of naar rechts te draaien met de hoogte. Bijvoorbeeld, in een ruimend wind situatie de winden kunnen zijn uit het zuiden aan de oppervlakte en van het westen op 15.000 voet (4.500 meter). Deze verandering in de windsnelheid en -richting produceert storm schaal rotatie, wat betekent dat de gehele cloud draait, die een gegroefde of kurkentrekker verschijning aan de storm 's updraft kan geeft. Dynamisch alle supercellen fundamenteel vergelijkbaar. Echter, vaak verschijnen ze heel verschillend visueel ene storm ander afhankelijk van de hoeveelheid neerslag bij de storm en of neerslag valt grenzend aan of verwijderd uit de storm "s opwaartse luchtstroom.

Op basis van hun uiterlijk, zijn supercellen vaak verdeeld in drie groepen;

    Achterste Flank Supercell - Lage neerslag (LP),
    Classic (CL), of
    Voorzijde Flank Supercell - Hoge neerslag (HP).


In supercellen LP de opwaartse luchtstroom is aan de achterzijde flank van de storm, een kapper paal of kurkentrekker uiterlijk van opwaartse luchtstroom mogelijk is, neerslag schaars of goed verwijderd van de opwaartse luchtstroom, vaak is transparant en u kunt 't ziet, en grote hagel is vaak moeilijk visueel te onderscheiden. Ook is er geen "hook" gezien op Doppler radar.

Geïdealiseerde HP supercel

De meerderheid van de supercellen vallen in de categorie "Classic". Deze hebben grote, vlakke updraft basen, in het algemeen een muurwolk mee kunnen strepen of strepen waargenomen rond de omtrek van de opwaartse luchtstroom, zware neerslag valt naast de opwaartse luchtstroom met grote hagel waarschijnlijk, en het potentieel voor een sterke, lange leefden tornado.

HP supercellen zal ...

    de opwaartse luchtstroom aan de voorzijde flank van de storm
    neerslag dat bijna omringt opwaartse luchtstroom in tijden
    de waarschijnlijkheid van een muur wolk (maar het kan worden verduisterd door de hevige neerslag)
    tornado's die mogelijk worden verpakt door de regen (en dus moeilijk te zien), en
    extreem zware neerslag met plotselinge overstromingen.

Onder de supercel, de rotatie van de storm vaak ook zichtbaar. De muurwolk soms een voorloper van een tornado. Als een tornado zou vormen, zou het meestal doen binnen de muur cloud. Muurwolken zijn geïsoleerd lagere wolken onder de regen-vrije base en onder de belangrijkste storm toren. Muur wolken bevinden zich vaak op de afsluitende flank van een storm. Bij sommige stormen, zoals hoge neerslag supercellen, kan de muurwolk gebied worden verduisterd door neerslag of gelegen aan de voor- flank van de storm.

Muurwolken verband met mogelijk zware stormen kunnen:


    Schrijf een hardnekkige eigenschap dat duurt 10 minuten of meer
    Hebben zichtbare rotatie
    Verschijnen met veel stijgt of zinken beweging binnen en rond de muur cloud  
 
Gevaren tijdens onweersbuien - Hagelstenen 
 
Hagel is neerslag die wordt gevormd wanneer opwaartse stroming in onweersbuien voeren regendruppels omhoog in extreem koude gebieden van de atmosfeer. Hagel kan beschadigen vliegtuigen, huizen en auto's, en kan dodelijk voor vee en mensen zijn. Een van de mensen gedood tijdens de 28 maart 2000 tornado in Fort Worth werd gedood toen getroffen door grapefruit-size hagel.

Dwarsdoorsnede van een supercel thunderstormWhile Florida heeft de meeste onweersbuien, New Mexico, Colorado en Wyoming hebben meestal de meest hagelbuien. Waarom? De bevriezing niveau in de Florida onweer is zo hoog, de hagel vaak smelt voordat de bodem te bereiken.

Hagelstenen groeien door botsing met onderkoelde waterdruppels. (Onderkoelde druppels zijn vloeibare druppels, omringd door de lucht, dat is onder het vriespunt dat is een veel voorkomende gebeurtenis bij onweer.) Er zijn twee manieren waarop de hagelsteen groeit, natte groei en droog groei, en die produceren de "gelaagde look" van de hagel.

In natte groei, de hagelsteen kern (een klein stukje ijs) is in een regio waar de lucht temperatuur onder het vriespunt, maar niet super koud. Bij een botsing met een onderkoelde druppel het water niet meteen bevriest rond de kern. In plaats daarvan vloeibaar water verspreidt over tumbling hagelstenen en langzaam bevriest. Aangezien het proces langzaam kan luchtbellen ontsnappen waardoor een laag doorzichtige ijs.

Met droge groei, de luchttemperatuur is onder het vriespunt en het water druppel bevriest onmiddellijk als het botst met de kern. De luchtbellen zijn "bevroren" op zijn plaats, waardoor bewolkt ijs.  

Cross-section of a supercell thunderstorm   Same cross-section as above showing path of hail within cloud
 
Hailstone size Measurement Updraft Speed
in. cm. mph km/h
bb < 1/4 < 0.64 < 24 < 39
pea 1/4 0.64 24 39
marble 1/2 1.3 35 56
dime 7/10 1.8 38 61
penny 3/4 1.9 40 64
nickel 7/8 2.2 46 74
quarter 1 2.5 49 79
half dollar 1 1/4 3.2 54 87
walnut 1 1/2 3.8 60 97
golf ball 1 3/4 4.4 64 103
hen egg 2 5.1 69 111
tennis ball 2 1/2 6.4 77 124
baseball 2 3/4 7.0 81 130
tea cup 3 7.6 84 135
grapefruit 4 10.1 98 158
softball 4 1/2 11.4 103 166
  Sterke opwaartse stroming creëren een regen-vrije zone in supercel onweersbuien (rechts boven). We noemen dit gebied een WER wat staat voor "zwakke echo regio".

Dezelfde doorsnede als hierboven toont pad van hagel binnen cloudThis termijn, WER, komt uit een ogenschijnlijk regenen vrije regio van een onweersbui die wordt begrensd aan de ene kant en vooral door een zeer intense neerslag aangeklaagd door een sterke echo op de radar.

Deze regen-vrije regio wordt geproduceerd door de opwaartse luchtstroom en is wat opschort regen en hagel omhoog produceren van de sterke radar echo. (Rechts)

De hagel kern, die werd gestimuleerd door de opwaartse luchtstroom wordt omhoog door de opwaartse luchtstroom uitgevoerd en begint te groeien in omvang omdat het botst met onderkoelde regendruppels en andere kleine stukjes hagel. Soms is de hagelsteen wordt uitgeblazen van de belangrijkste opwaartse luchtstroom en begint de aarde te vallen.

Als de opwaartse luchtstroom sterk genoeg is zal de hagelsteen terug te verplaatsen naar de cloud waar het ooit weer botst met water en hagel en groeit. Dit proces kan meerdere keren worden herhaald. In alle gevallen, wanneer de hailstone niet meer kan worden ondersteund door de opwaartse luchtstroom het aan de aarde. Hoe sterker de opwaartse luchtstroom, hoe groter de hagel die kunnen worden geproduceerd door het onweer.

Multi-cell onweersbuien produceren veel hagelbuien maar meestal niet de grootste hagelstenen. De reden is dat het volwassen stadium in de levenscyclus van de meerdere cellen relatief korte tijd die voor groei af. De aanhoudende opwaartse luchtstroom in supercel onweer ondersteunen grote hagel vorming door herhaaldelijk optillen van de hagel in de zeer koude lucht bovenin de onweer cloud.
 
In alle gevallen, de hagel valt wanneer updraft het onweer is niet langer het gewicht van het ijs kan ondersteunen. Hoe sterker de opwaartse luchtstroom hoe groter de hagelsteen kan groeien. Hoe sterk werkt de opwaartse luchtstroom moeten voor de verschillende maten van hagel? De tabel (rechts) geeft de geschatte snelheid voor elke maat.  
 
Microburst en Macrobursts
Downbursts en AircraftA microburst is een klein Downburst met een uitstroom van minder dan 2 ½ mijl (4 km) in horizontale diameter en duren slechts 2-5 minuten. Ondanks hun kleine formaat, kan microbursts vernietigende winden tot 168 mph (270 km / h) te produceren. Ook, ze creëren gevaarlijke situaties voor piloten en zijn verantwoordelijk voor verschillende rampen geweest. Bijvoorbeeld ...

1: Zoals vliegtuigen afdaling (rechts) naar de luchthaven volgen ze een beeldspraak lijn
   genaamd de "glijpad" (massief licht blauwe lijn) naar  de startbaan.

2: Bij binnenkomst in de microburst het vliegtuig ontmoet een "tegenwind", 
    een toename  van de windsnelheid boven het vliegtuig. Hoe sterker de wind zorgt
    voor extra lift waardoor het vliegtuig boven het glijpad te stijgen.

3: Om het vliegtuig terugkeren naar de juiste positie, de piloot verlaagt het gas daalt
    de snelheid van het vliegtuig daardoor veroorzakend het vliegtuig  te dalen.

4: Toen het vliegtuig vliegt door naar de andere kant van de microburst, de windrichting
    verschuivingen en is nu een 'rugwind' zoals het is van achter het vliegtuig.
    Dit vermindert  de wind over de vleugel verminderen lift. Het vliegtuig zakt onder het
    glijpad.  
  Downbursts and Aircraft
 
Echter, de "rugwind" blijft sterk en zelfs met de piloot het toepassen volgas proberen lift opnieuw te verhogen, kan er weinig zijn, of geen ruimte om te herstellen van de snelle afdaling waardoor het vliegtuig naar kort van de baan crashen. 

Sinds de ontdekking van
dit effect in de vroege tot midden jaren 1980, zijn piloten nu opgeleid om dit evenement te erkennen en passende maatregelen om ongelukken te voorkomen.
Ook zijn veel
luchthavens nu uitgerust met apparatuur om microbursts detecteren en te waarschuwen voor luchtvaartuigen die in hun gebeurtenissen.

Een macroburst groter is dan een microburst met een horizontale uitgestrektheid meer dan mijl (4 km) in diameter. Ook een macroburst is niet helemaal een sterk als een microburst maar kan nog steeds de wind zo hoog als 130 mph (210 km / h) te produceren. Schadelijke winden algemeen langer, 5-20 minuten en produceren tornadoachtige schade tot een EF-3 schaal.
 
In natte, zal vochtige omgevingen, macrobursts en microbursts vergezeld van hevige regenval op de grond. Als de storm vormt in een betrekkelijk droge omgeving, echter, de regen verdampen voordat hij de grond raakt en deze downbursts zullen zonder precipitatie, zogenaamde droog microbursts.

In de woestijn zuidwesten, stofstormen zijn een vrij frequent voorkomen als gevolg van downbursts. De stad Phoenix, AZ heeft meestal 1-3 stofstormen elke zomer als gevolg van de koelere dichte lucht uitspreiden van onweersbuien.

Op 5 juli 2011, een enorme stofstorm geleid tot grootschalige gebieden van nul of bijna nul zichtbaarheid in Phoenix. De wind die deze storm geproduceerd werd gegenereerd door downbursts van onweer met winden tot 70 mph (110 kp / h).
Hitte Uitbarstingen

Droge heatbursts zijn verantwoordelijk voor een zeldzame weer evenement genaamd "Heat Uitbarstingen".  Hitte uitbarstingen komen meestal 's nachts, worden geassocieerd met rottende onweersbuien, en worden gekenmerkt door vlagerig, soms schadelijk, wind, een scherpe stijging van de temperatuur en een scherpe daling van het dauwpunt.

Hitte Uitbarstingen

Droge heatbursts zijn verantwoordelijk voor een zeldzame weer evenement genaamd "Heat Uitbarstingen". Hitte uitbarstingen komen meestal 's nachts, worden geassocieerd met rottende onweersbuien, en worden gekenmerkt door vlagerig, soms schadelijk, wind, een scherpe stijging van de temperatuur en een scherpe daling van het dauwpunt. 
 
 
Hoewel niet volledig begrepen, wordt gedacht dat het maken van een droge microburst begint hoger in de atmosfeer warmte bursts. Een zak van koele lucht omhoog vormt tijdens het verdampingsproces omdat warmte energie vereist. In warmte uitbarstingen, heeft de neerslag verdampt en het gekoelde lucht, die dichter dan de omgeving, begint te dalen als gevolg van de zwaartekracht.

Als de lucht zakt het comprimeert en met geen water meer naar het resultaat verdampen is de lucht snel opwarmt. In feite kan het heel warm en zeer droog. Temperaturen in het algemeen stijgen 10 tot 20 graden in een paar minuten en zijn bekend om stijgen tot meer dan 120 ° F (49 ° C) en blijven in plaats voor enkele uren alvorens terug te keren naar normaal.

Derechos

Als de atmosferische omstandigheden gunstig zijn, wijdverspreide en langlevende stormen, in verband met een band van snel bewegende buien of onweer, kan leiden. Het woord "derecho" is van Spaanse afkomst, en betekent rechtdoor. Een derecho bestaat uit een "familie van Downburst clusters" en per definitie moet ten minste 240 mijl lang. 
 
Gevaren tijdens onweersbuien - tornados 
 
Een tornado is een heftig draaiende (meestal tegen de klok in het noordelijk halfrond) luchtkolom afdalen van een onweersbui en in contact met de grond. Hoewel tornado's zijn meestal kort, duurzame slechts een paar minuten, kunnen ze soms langer dan een uur en reizen verscheidene mijlen veroorzaakt aanzienlijke schade. Tornado's zijn de # 3 meest gevaarlijke aspect van onweersbuien (# 2 is de bliksem).  
 
Annual average number of tornadoes by state   Directional wind shear   De Verenigde Staten ervaart meer tornado's veruit dan enig ander land. In een typisch jaar zullen ongeveer 1300 tornado's slaan de Verenigde Staten. De piek van de tornado seizoen is van april tot juni en meer tornado's slaan de centrale Verenigde Staten dan enige andere plaats in de wereld. Dit gebied heeft de bijnaam "tornado alley."

De meeste tornado's zijn voortgekomen vanuit supercel onweersbuien. Supercel onweersbuien worden gekenmerkt door een aanhoudende draaiende opwaartse luchtstroom en vorm in een omgeving van sterke verticale windschering.
Windscheerbeurt is de verandering in windsnelheid en / of richting in hoogte.

De opwaartse luchtstroom tilt de draaiende kolom lucht die door de snelheid afschuiving. Dit levert twee verschillende rotaties om de supercel; cycloon of tegen de klok in draaien en een anti-cycloon van de klok in draaien. 
 
Gezien mesocyclone van de topThe directionele shear versterkt de cyclonale rotatie en vermindert de anti-cyclonale rotatie (rotatie aan de rechterzijde van de van de opwaartse luchtstroom in de afbeelding linksonder). Het enige dat overblijft is de cycloon rotatie heet een mesocyclone. Per definitie is een supercel is een roterende onweersbui. 

Wanneer bekeken vanaf de top (rechts afbeelding), de rotatie tegen de klok van de mesocyclone geeft de supercel zijn klassieke "haak" verschijning wanneer gezien door radar. Als de lucht stijgt in de storm, wordt gespannen en meer smalle met de tijd.

De afbeelding (rechtsonder) is uit de Doppler radar in Springfield, Missouri, 22 mei 2011. Dit beeld werd genomen op 17:43, als een EF-5 tornado kracht bewoog door Joplin, Missouri.
  The updraft lifts the rotating column   View of mesocyclone from the top
 
The condensation funnel may not be visible all the way to the ground.   Large and very destructive tornado.
De kleuren geven de intensiteit van de regen met groene vertegenwoordigen lichte regen, de gele en oranje voor matige regen en rood en fuchsia voor de zwaarste regen en hagel. De klassieke "hook" patroon van de supercel waaruit een tornado waargenomen duidelijk zichtbaar.

Kijk of je de haak kunt spotten. Hint: kijk waar de regen is het meest intense (fuchsia kleur).

De exacte werkwijzen voor het vormen van een trechter zijn nog niet bekend. Recente theorieën suggereren dat een keer per mesocyclone aan de gang is, wordt tornado ontwikkeling met betrekking tot de temperatuurverschillen over de rand van valstroominlaat lucht wikkelen rond de mesocyclone.
  Hook echo
 
Tornadoes can be thin and rope-like.   Echter, wiskundige modellering studies van tornado vorming geven ook aan dat het kan gebeuren zonder een dergelijke temperatuur patronen; en in feite, werd zeer weinig temperatuur variatie waargenomen in de buurt van enkele van de meest vernietigende tornado's in de geschiedenis op 3 mei 1999 in Oklahoma.  

De trechter wolk van een tornado bestaat uit vochtige lucht. Als de trechter daalt de waterdamp binnen het condenseert tot vloeistof druppels. De vloeibare druppels zijn identiek aan wolkdruppels nog niet worden beschouwd als onderdeel van de cloud, omdat zij vormen binnen de trechter.

Grote en zeer destructief tornado.The aflopend trechter wordt zichtbaar gemaakt door de waterdruppels. De trechter neemt de kleur van de wolk druppeltjes, wat wit.

Als gevolg van de luchtbeweging, stof en puin op de grond begint te draaien, vaak steeds een paar meter hoog en honderden meters breed.

Na de trechter de grond raakt en wordt een tornado, zal de kleur van de trechter te veranderen. De kleur is vaak afhankelijk van het type vuil is beweegt over (rode aarde produceert een rood tornado, zwart vuil zwart tornado, etc.). 
 
Tornado's kunnen dun worden dun als een touw.
Tornadoes kan duren van enkele seconden tot meer dan een uur, maar de meeste laatste minder dan 10 minuten. De grootte en / of vorm van een tornado geen maat aan kracht. Af en toe, kleine tornado's doen grote schade en een aantal zeer grote tornado's, meer dan een kwart-mijl breed, hebben slechts lichte schade geproduceerd.

De tornado verliezen geleidelijk intensiteit.

De condensatietrechter afneemt in grootte, de tornado wordt gekanteld met de hoogte, en het duurt op een verwrongen, touw-achtige uiterlijk voordat het volledig verdwijnt.  

De Enhanced F-Scale

De Fujita (F) Schaal werd oorspronkelijk ontwikkeld door Dr. Tetsuya Theodore Fujita te schatten tornado windsnelheden gebaseerd op schade achtergelaten door een tornado. Een Enhanced Fujita (EF) Schaal, ontwikkeld door een forum van de landelijk bekende meteorologen en wind ingenieurs, maakt verbeteringen aan de originele F-schaal. Deze EF Scale heeft de oorspronkelijke F-schaal, die is gebruikt om tornado ratings toekennen vanaf 1971 vervangen.

De originele F schaal had beperkingen, zoals een gebrek aan schade-indicatoren, geen rekening voor de bouw kwaliteit en variabiliteit, en geen definitieve correlatie tussen schade en windsnelheid. Deze beperkingen kunnen hebben geleid tot een aantal tornado's worden beoordeeld op een inconsistente wijze en, in sommige gevallen, een overschatting van de tornado windsnelheden.  
 
De EF Schaal houdt rekening met meer variabelen dan de originele F Schaal deed bij het toewijzen van een windsnelheid waardering aan een tornado. De EF schaal bevat 28 schade indicators (DIS) zoals type gebouw, structuren en bomen.
Per beschadigingsindicator er 8 mate van schade (DOD) variërend van begin zichtbare beschadiging vernietiging tot totale vernietiging. De originele F Schaal heeft deze details geen rekening gehouden. 

Bijvoorbeeld, met de EF Scale, een F3 tornado zal hebben geschat windsnelheden tussen de 136 en 165 mph (218 en 266 km / h), terwijl bij de oorspronkelijke F Schaal, heeft een F3 tornado wind geschat tussen 162-209 mph (254 -332 km / h).

De windsnelheden noodzakelijk om "F3" schade zijn niet zo hoog als ooit dachten veroorzaken en dit kan hebben geleid tot een overschatting van enkele tornado windsnelheden.

Is er nog enige onzekerheid over de bovengrenzen van de sterkste tornado's dus F5 ratings niet beschikt over een scala aan windsnelheden. Windsnelheid schattingen voor F5 tornado's zijn open gelaten beëindigd en toegewezen windsnelheden van meer dan 200 mph (322 km / h). 
 
EF
scale
Class Wind speed Description
mph km/h
EF0 weak 65-85 105-137 Gale
EF1 weak 86-110 138-177 Moderate
EF2 strong 111-135 178-217 Significant
EF3 strong 136-165 218-266 Severe
EF4 violent 166-200 267-322 Devastating
EF5 violent > 200 > 322 Incredible
 
Gevaren tijdens onweersbuien -overstromingen 
 
Behalve voor warmte-gerelateerde sterfgevallen, meer sterfgevallen tegen overstromingen dan enig ander gevaar. Waarom? De meeste mensen niet aan de kracht van het water te realiseren. Zo kan bijvoorbeeld zes centimeter van snelbewegende vloedwater je knock je voeten.

Terwijl het aantal dodelijke slachtoffers drastisch tot jaar kan variëren naargelang de weersomstandigheden van jaar, de nationale 30-jaars gemiddelde voor doden overstromingen is 127. Dat vergelijkt met een 30-jarig gemiddelde van 73 sterfgevallen voor bliksem, 68 voor tornado's en 16 voor orkanen.  
 
Uit de gegevens van de National Weather Service blijkt ook:

1:  Bijna de helft van alle flash flood dodelijke slachtoffers zijn voertuig-
     gerelateerde,

2:  De meerderheid van de slachtoffers zijn mannen, en

3:  Overstroming sterfgevallen invloed op alle leeftijdsgroepe
n. 

De meeste flash overstromingen worden veroorzaakt door langzaam bewegende onweer, onweersbuien die herhaaldelijk over hetzelfde gebied of zware regenval van tropische stormen en orkanen bewegen.
   
 
Deze overstromingen kunnen ontwikkelen binnen enkele minuten of uren, afhankelijk van de intensiteit en duur van de regen, de topografie, bodemgesteldheid en bodembedekker. Plotselinge overstromingen kan keien rollen, scheuren bomen, gebouwen en bruggen te vernietigen, en het schuren van nieuwe kanalen. Snel stijgende water kan een hoogte van 30 meter of meer bereiken. Bovendien kan flash-flood producerende regens ook leiden tot katastrofisch modderstromen.

Af en toe, drijvend vuil of ijs kan zich ophopen aan een natuurlijke of door de mens veroorzaakte obstructie en de stroming van het water te beperken. Water tegengehouden door het ijs jam of puin dam kan overstromingen stroomopwaarts veroorzaken. Daaropvolgende plotselinge overstromingen kan stroomafwaarts optreden als de obstructie opeens moet vrijgeven. 
 
    Keer om, verdrinking gevaar

Elk jaar meer sterfgevallen als gevolg van overstromingen dan van elke andere onweersbui gerelateerde gevaren. Waarom? De belangrijkste reden is dat mensen onderschatten de kracht en de kracht van het water. Veel sterfgevallen in auto zij stroomafwaarts geveegd. Van deze sterfgevallen, velen zijn te voorkomen, maar dwaze mensen rijden rond de barrières in de plaats die u waarschuwen de weg wordt overspoeld.

Of je aan het rijden of lopen, als je naar een overstroomde weg, Turn Around ... Verdrink niet !. Je zult niet weten wat de diepte van het water, noch zal jij de conditie van de weg onder water.

Van de drie sterfgevallen die zich als gevolg van de Fort Worth tornado, 28 maart 2000, een dood door overstromingen. De man die verdronken was een passagier in een auto met zijn vriendin, de bestuurder.
 
 Ze benaderde een lage plek met water stroomt over de weg als gevolg van zeer zware regenval. Overstroming was een veel voorkomende gebeurtenis in deze plaats met zware regenval en het gevaar was goed aangegeven. Als bestuurder reed haar auto in het water werd ze bang als het water steeg hoger en hoger om haar voertuig. Ze trok zich naar hogere grond. De passagier zei dat het water niet te diep en hij zou het te bewijzen door te lopen naar de andere kant. Hij maakte het nooit.   

Zwaar weer zelden gebeurt zonder enige waarschuwing. Hoewel we nooit in staat zal zijn om te lokaliseren waar en wanneer zwaar weer zal ontwikkelen, kunnen we een bredere gebieden identificeren met het potentieel voor de ontwikkeling van het noodweer. Het is uw verantwoordelijkheid om de weersvoorspelling, die vaak dagelijks kunnen meerdere keren, om te zien of u bent, of zal zijn, onder een risico van zware weersomstandigheden te controleren.