Ensemble verwachting voor de komende 9-dagen
 
https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/weer/waarschuwingen_verwachtingen/ensemble/minimum-temperatuur.png
Minimum temperatuur in De Bilt
 
https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/weer/waarschuwingen_verwachtingen/ensemble/maximum-temperatuur.png
Maximum temperatuur in De Bilt
 
http://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/weer/waarschuwingen_verwachtingen/ensemble/wind.png
Windsnelheid in m/s
 
http://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/weer/waarschuwingen_verwachtingen/ensemble/neerslag.png
Neerslag in mm
 
Toelichting:
Hier boven de kansverwachting voor de maximum- en minimumtemperatuur voor de komende tien dagen. Tevens de windsterkte en de verwachte hoeveelheid neerslag. Hoe breder de "pluim", hoe onzekerder de verwachting. Dit is overigens gebruikelijk, naarmate de tijd verder vooruit is.
De punten geven aan, wat het volgens het KNMI vermoedelijk gaat worden.

De onzekerheid van de verwachting neemt toe met het groeien van de verwachtingstermijn. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) in Reading (Engeland) wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. Na het maken van de operationele ECMWF-verwachting met een rekenmodel met hoge resolutie (T1279, roosterpuntsafstand ~16km) wordt de berekening 51 maal herhaald.

Dit gebeurt met een model met lagere resolutie (T639 , roosterpuntsafstand ~ 32 km) om rekentijd te besparen. Bij de herhalingen is de begintoestand een beetje verstoord t.o.v. de beide eerste runs; dit om de effecten van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Hoe breder de kleurenbanden uitwaaieren, hoe groter de spreiding van de verwachtingen binnen het ensemble, of, met andere woorden, hoe onzekerder de verwachting.